Czas na łososia

Prosto z morza

 Zarówno ryby, jak i owoce morza są ważną częścią włoskiej kuchni. Włochów uważa się nawet za mistrzów w ich przyrządzaniu. Ryby najczęściej podaje się w wersji grillowanej, jednak mieszkańcy Italii również je smażą i pieką. Na szybko przyrządza się z kolei krewetki i homary, które świetnie smakują jako przystawka do wina.

Wśród morskich ryb dominuje łosoś, stąd pomysł na jego wykorzystanie w naszym menu. Obok niego jest makrela i tuńczyk. Na pizzę Włosi chętnie kładą sardynki i śledzie. A co we Włoszech podaje się do ryb i owoców morza? Bardzo często jest to świeża sałatka. Czasami też pieczona kukurydziana kaszka, którą dzieli się na mniejsze kawałki, to tzw. polenta.

Ryby i owoce morza wspaniale smakują oczywiście na pizzy, z makaronem i w wersji risotto.

 

Sałatka z wędzonym łososiem Angelo Ristorante włoska restauracja w łodzi